Ekran Kartı Nedir 16AĞU
Ekran Kartı Nedir

EKRAN KARTI NEDİR?

Ekran kartları görüntü ve geometrik şekillerin işlenmesine kullanılan aslında kendi işlemcisi, RAM’i  biosu ve i/o su bulunan gelişmiş bir bilgisayardır.kendi içerisinde 4 bölümden oluşmaktadır

1-Grafik işlemci

2-Video Ram bellek (Video Random Access Memory)

3-ekran kartı Besleme bölümü

4-Bios

5-Pcb (printed Circuit Board) Baskılı devre Kartı

 

GRAFİK İŞLEMCİ NEDİR?

Teknolojinin ilerlemisyle birlikte grafik işlemciler çağ atlamış durumdadır.görevi görüntü dosyalarının işlenmesidir ve çok çekjrdeklidir.önceden belirenmiş bir frejkans aralığında çalışabilirler.masaüstü bilgisayarların işlemcilerine kıyasla grafik işlemciler çok üstündür.içerdikleri transistör sayıları cpu lara kıyasla 2 kat 3 kat fazladır.buda yüksek performans anlamına gelir ve buda fazla akım çekeceği anlamına gelir.TDP değerleri bu sebepten yüksektir.iyi bir şekilde soğutulmaya ihtiyaçları vardır.

VİDEO BELLEK NEDİR

Grafik işlemcilere ihtiyaç duyduklarında,çnceden depolanmış olan dosyaları en hızlı şekilde verip işlenmiş dosyalarıda en hızlı şekilde depolayabilen silikon bir chiptir. Dosyalar harddiskte kayıt altında tutulur işlemciler dosya istediklerinde harddiskin çalışma hızı yeterli olmayacağından bu tip arabellekler icat edilmiştir. Siz örneğin oyuna tıkladığınızda oyun dosyları hem sistem belleğinize RAM e hem de VRAM E (video ram belleğe yüklenmeye başlar).70 gb lık bir oyunda hangi dosyaların yüklenmesi gerektiğini oyun üreticisi tarafından tasarlar. Dosyalar harddiskten okunur ram e alınır oradan da ekran kartına yönlendirilir.

EKRAN KARTI BESLEMESİ NEDİR

GPU ve VRAM in çalışmaları için ihtiyaç duydukları voltajları ve gerekli güçte akımları sağlayan tüm voltaj oluşturma gruplarının genel adıdır. Vram beslemesi Gpu beslemesi Pci exp beslmesi Vcore beslemesi Vcc Vdd Pvcc 5v gibi bölümlerden oluşur. Güncel kartlada yüksek güçlere ihtiyaç duyulmaktadır.çgelişen teknmoloji sayesinde pwm mosfet takımları sayesinde çok ciddi güçlere ulaşılmaktadır.0.8 voltta 700 ampere kadar gücü sade 13 adet mosfet verebilmekte ve uzun ömürlü olarak kulanılabilmektedir.

BİOS NEDİR NE İŞE YARAR

Bios için kalıcı hafıza diyebiliriz.hex kodu şeklinde veriyi içerisinde kaydeder.bu veriler her bilgisayarınıza start verdiğinizde okunur ve biosun görevi biter.start tuşuna bastığımızda bios ta bulunan dosyalara göre sistem check etmeye başlar gpu burdamı vram burdamı pci exp hattında konuşma varmı gpu frekansı gpu voltajı vram frekansı vram voltajı hangi marka vram hangi model şeklinde.

 

PCB NEDİR NE İŞE YARAR

Yukarıda saymış olduğumuz tüm birimler bu kart üzerinde lehim ile bağlanır.birden fazla katmanı saysinde daha kuçuk boyutlarda üretilebilmektedir.7 katmana kadar ekran kartlarında kullanılabilmektedir.dataların bulunduğu katman ile voltajların taşındığı katman birbirinden ayrıdır

Ekran kartı, görüntülerin monitöre yansıtılmasını sağlayan bir malzemedir. Bu sayede ekran kartını, bilgisayar ekranındaki görüntü kalitesini belirleyici olarak düşünebiliriz.

Ürün Takip Sistemi

Servisdeki ürününüzün durumunu hemen servis ve telefon numaranızla sorgulayabilirsiniz.